Minden a méz refraktométerekről a méhészet számára


A méhészet egyik legfontosabb szempontja a méztermelés. Az intelligens találgatások mindig tartalmaznak némi hibalehetőséget, és ez az oka annak, hogy a betakarításhoz olyan eszközök, mint a méhészeti mézrefraktométerek, jól jöhetnek. 

Mik azok a mézfraktométerek?

A refraktométerek a nedvesség mérésére használt eszközök. Ezeket különböző iparágakban használják, és minden méretben és formában kaphatók. Bár a nevük úgy hangozhat, mintha bonyolult berendezésdarabok lennének, valójában nem kell rakétatudomány ahhoz, hogy megismerjük és megértsük, hogyan működnek ezek az eszközök.  

A refraktométerek a nedvesség mérésére használt eszközök. Ezeket különböző iparágakban használják, és minden méretben és formában kaphatók.

Abban a pillanatban, amikor a fény áthalad az anyagokon, például a vízen vagy az üvegen, iránya megváltozik, és ezt nevezzük fénytörésnek. A fénytörésmérők mérik, hogy a fény milyen mértékben változik, miután áthaladt a folyadékon. 

A törésfok meghatározása után a refraktométer összehasonlítja ezt az előre meghatározott törésmutatóval vagy nD-vel. Ez megmutatja a mért folyadék koncentrációját.    

A folyadék hőmérséklete befolyásolja a törésmutatókat. A refraktométerek többsége a Brix-skálát használja, amely a víz koncentrációjára kalibrált folyadékokat méri.  

Minden folyadéknak saját egyedi indexe van. Itt jöhetnek jól a speciális refraktométerek.    

A méhészek refraktométereket használnak a mézben lévő nedvesség koncentrációjának vagy mennyiségének mérésére, hogy a legjobb extrakciós szintet garantálják.  

A szűretlen méz kifolyik a csávázóból, a viasz és a méz pedig a szűrőre kerül.

Ez a lépés azért fontos, hogy a méz elég érett legyen a szüreteléshez és az üvegekbe való tároláshoz.  Mindenképpen be kell fektetni egy minőségi mézrefraktométerbe, ha a leszüretelt mézet értékesíteni kívánja. Az FDA szabályozza mind a mézet, mind annak víztartalmát. Az Ön termékének meg kell felelnie az iparági előírásoknak, különben bajba kerülhet. 

Minden alkalommal, amikor kiválaszt egyet, győződjön meg róla, hogy kifejezetten mézhez valót használ. A specifikációk pontosabb leolvasásra alkalmasak, ami nagy különbséget jelenthet. 

Tippek a megfelelő méz refraktométerek kiválasztásához

Bár a mézrefraktométerek mögött egyszerű tudomány állhat, az Ön igényeihez megfelelő refraktométer kiválasztása teljesen más tészta lehet. Az utolsó dolog, amit szeretne, hogy végül olyan eszközt vásároljon, amelyet nem tud majd használni. Mielőtt a mézrefraktométerekre pazarolna, íme néhány fontos dolog, amit figyelembe kell vennie.  

A refraktométerek különböző típusai 

A refraktométereknek négy elsődleges típusa van, ezek az analóg, a digitális, az inline feldolgozás és a laboratóriumi. A laboratóriumi refraktométereket az orvostudományban használják. Ezek nem alkalmasak olyan kis léptékű vagy egyszerű dolgokra, mint a méz vizsgálata, ami azt jelenti, hogy nem kell velük bajlódni. Eközben az inline feldolgozó refraktométerek azok, amelyeket a víztartályok és csövek nedvességének folyamatos mérésére használnak. 

A méhészethez érdemes kézi digitális vagy analóg mézrefraktométereket választani. Még ha ez a kettő ugyanazt az eredményt adja is, a vizsgálat folyamata eltérő lesz. 

A hagyományos vagy analóg refraktométereknél kézzel kell behelyezni a mintaprizmát vagy -lemezt. Miután mindent a helyére tett, a refraktométereket a külső fényforrásra kell irányítani, hogy a skálát láthassa. Az analóg refraktométerek esetében is szükség van kézi kalibrálásra.

Ez a kézi kalibrálás megszűnik, ha digitális refraktométert használ. Az egyetlen dolog, amit tennie kell, hogy egy csepp mintát helyez a refraktométerre. Ez már rendelkezik saját fényforrással, és a mérőműszer a leolvasott értéket lefordítja törésmutatóra.   

A méhészeti refraktométerek alábecsült, de nélkülözhetetlen eszközök a méhészek számára, akik jó minőségű fogyasztható mézet szeretnének eladni vagy előállítani. Az ebbe az eszközbe való beruházás akkor is szükséges, ha kereskedelmi minőségű mézet tervez betakarítani.

A mézrefraktométerekre vonatkozó követelmények

Ez kissé zavaróan hangozhat, de a mézrefraktométerek funkciója eltér a szokásos refraktométerekétől. Sok refraktométer, amely a Brix-skálát használja, a folyadékban lévő szilárd anyagok százalékos arányát méri. Ezek jól jönnek például a cukortartalom méréséhez. 

Ez nem történik meg a mézspecifikus refraktométerekkel. Ezek ugyanis a mézben lévő víz mennyiségét mérik, ami pontosan az ellenkezője annak, amit a nem specifikus refraktométerek csinálnak. Ha Brix-refraktométert használ, akkor is meg tudja mérni a méz nedvességtartalmát, de a jobb pontosság érdekében matematikát kell végeznie az Ön által használt refraktométer speciális formája alapján.

Az általános szabály itt az, hogy azt a refraktométert használja, amelyik pontosan arra készült, amire Ön próbálkozik. Minden alkalommal, amikor kiválaszt egyet, győződjön meg róla, hogy kifejezetten mézhez valót használ. A specifikációk pontosabb leolvasásra alkalmasak, ami nagy különbséget jelenthet. 

Bár nem kifejezetten méhészeti mézrefraktométert kap, biztos lehet benne, hogy nem fog olyat vásárolni, ami nem fog működni. 

Válasszon olyan refraktométert, amely rendelkezik hőmérséklet-szabályozással. Arról is gondoskodnia kell, hogy a kiválasztott refraktométer megfelelő legyen a Gradient II oldatokhoz. Egyszerűen fogalmazva ez azt jelenti, hogy ez képes mérni a nedvességet az áttetsző folyadékokban, például a mézben. 

Alapvetően egy olcsó és könnyű, könnyen kezelhető eszközre van szüksége. Soha ne spóroljon a minőségen, mivel ez a szerszámot gyakorlatilag használhatatlanná és pontatlanná teheti. 

Hogyan kell karbantartani a méz refraktométereket

A mézrefraktométerek gondozása ugyanolyan egyszerű, mint a használatuk. Ha egyszer megvásárolt egyet, az általában egy tároló doboz vagy hordtáska védőtáskával érkezik.  Mindaddig, amíg óvatosan kezeli a készüléket, csökkenti annak esélyét, hogy megsérüljön. 

Az egyik dolog, amit biztosítania kell, hogy a prizmával való bánásmód során különös gondossággal járjon el. Ezt megfelelően le kell fednie, majd biztonságosan el kell csomagolnia, amikor nincs használatban. A prizmán lévő karcolások befolyásolhatják a leolvasásokat. 

Végezetül mindig tegyen erőfeszítéseket a refraktométer tisztítására. Minden használat után törölje le a prizmát lencsekendővel, hogy megelőzze a felhalmozódást, a pontatlan leolvasást és a ragadósodást.  

A lényeg

A méhészeti refraktométerek alábecsült, de nélkülözhetetlen eszközök a méhészek számára, akik jó minőségű fogyasztható mézet szeretnének eladni vagy előállítani. Az ebbe az eszközbe való beruházás akkor is szükséges, ha kereskedelmi minőségű mézet tervez betakarítani. Ezek megfizethető árú eszközök, amelyek nagy változást jelenthetnek a mézüzemben.

Bejegyzések ugyanabból a kategóriából: