Mit kell tudni az EGR szelepről


EGR szelep

Az EGR szelep a járművek kibocsátáscsökkentő rendszerének fontos része. EGR vagy kipufogógáz-visszavezetés nélkül a gépkocsik nem tudnak szmogot termelni. Ez minimalizálja a NO termelését.

Amint a motor belső hőmérséklete eléri a 2500 F fokot, az égési folyamat NOx vagy nitrogén-oxid előállítását fogja kezdeni. Ezután az NOx-ot kipufogócsövön keresztül a légkörbe juttatják. A légkörben légszennyezésnek nevezik. Ezért az NOx nem jó. Az EGR-szelep ezeknek a kibocsátását csökkenti.

A kipufogógáz egy részének újrahasznosításával érhető el. A motorok kis átjárókkal rendelkeznek a kipufogócsonk és a szívócső között. Az EGR ezeket szabályozza. Miután a szelep kinyílik, a motor az EGR szelepen keresztül kipufog, és újra átesik az égési folyamaton. Ezzel az égési hőmérséklet lecsökken, így kevesebb NO fog keletkezni.

EGR szelep

Miután a gyorsítás vagy a motor valamelyik hibás üresjárata közben pingelést hallott, ellenőrizze az EGR-szelepet, csere vagy eltömődés szempontjából. Minden recirkulált kipufogógáz a szelepben szén-dioxidot képez, ami esetleg berekedhet.

Jelek az EGR szelep hibájára

Ha az EGR-szelepnek problámája van, akkor a rendszer nem működik megfelelően. Ez a kibocsátás megnövekedéséhez és a teljesítményi problémákhoz vezethet. Jellemzően a hibás vagy rossz EGR szelep bizonyos tüneteket okoz, ami figyelmezteti a vezetőt a lehetséges problémára.

  • Durva üresjárat

    A durva üresjárat a jármű EGR-szelepével kapcsolatos bizonyos problémák egyik leggyakoribb tünete. Nem ritka, hogy az EGR-szelep hibásan működik, és nyitott helyzetben van. Ez a kipufogógáz visszavezetését eredményezheti, ami durva tétlenséget okozhat, ha a körülmények nem kívánatosak.
  • A motor teljesítményének problémái

    Az EGR-szeleppel kapcsolatos probléma egyik tünete a motor teljesítményének kérdése. A meghibásodott vagy eltömődött EGR-szelep megzavarhatja a jármű levegő-üzemanyag arányát, ami a motor teljesítmény-problémáit okozhatja, beleértve a gyorsítást, a teljesítménycsökkentést és az üzemanyag-hatékonyságot.
  • Ellenőrizze hogy ég-e a motor lámpája

    A meghibásodott vagy rossz EGR-szelep egy másik jele a megvilágított ellenőrző motorfény. Ha a számítógépek problémát észlelnek a jármű EGR-szelepével, akkor felvillan a motor jelzőfénye, hogy értesítse a vezetőt a problémáról. Ezért ajánlott a számítógépes hibakódok keresése.

Mit tegyen az EGR szelep meghibásodásakor

Az EGR-szelep a kibocsátással kapcsolatban döntő szereppel bír, különösen az államokban lévő autók esetében, ahol szigorú előírások vonatkoznak a káros anyag kibocsájtásra.

Ha úgy gondolja, hogy a gépkocsi EGR-szelepe hibás, ellenőriztesse azt egy profi szerelővel. Ez segít meghatározni, hogy a járművének valóban szüksége van-e az EGR-szelep cseréjére.

Bejegyzések ugyanabból a kategóriából: