Tippek a periodontális betegségek megelőzésére


A periodontális betegséget korai szakaszában ínygyulladásnak nevezik, mindkét állapotot gyakran nevezik ínybetegségnek. Manapság sok felnőtt szenved a fogínybetegség valamelyik formájában, a 65 éves és idősebbek körében pedig egyre nagyobb a számuk. 

A legtöbben valószínűleg mindig a fogaira gondolnak, amikor a szájhigiénia fontosságáról hallanak. Nem szabad azonban elfelejtenie, hogy az ínye is kulcsszerepet játszik a jó szájhigiénia általános megőrzésében. 

Mivel a parodontális betegségek egyre gyakoribbak és gyakoribbak, fontos, hogy megtanuljuk a jobb szájhigiénia fenntartásának különböző módjait, amelyek nemcsak a fogakat, hanem az ínyt is érintik. 

A periodontális betegséget korai szakaszában ínygyulladásnak nevezik, mindkét állapotot gyakran nevezik ínybetegségnek.

Rendszeres fogászati kezelés

Ön nem tudja egyedül leküzdeni az ínybetegségeket. A rendszeres fogorvosi kezelés azt jelenti, hogy a szakember figyelemmel kíséri a szájüregi egészségét. Emellett hasznos tanácsokat is adhat Önnek, és válaszolhat kérdéseire az egészségesebb íny és fogak megőrzésével kapcsolatban. A korai kezelés a legtöbb szájüregi probléma megelőzésének titka. 

Leszokás a dohányzásról 

A dohányrágás vagy dohányzás számos egészségügyi problémát okozhat, többek között a szájban lévő fogkő mennyiségének növekedését, ami csak még jobban megterheli az ínyét. 

Ha észreveszi, a legjobb módja annak, hogy élvezze a jobb íny egészségét, szinte ugyanazok, mint a tippek, amelyeket hallhat a háziorvosától az általános egészségére vonatkozóan. Igen, a dohányzásról való leszokás segíthet megelőzni vagy akár visszafordítani a parodontális betegségeket. 

A kiváló szájhigiénia megfigyelése és gyakorlása

Felnőttként biztosan hallotta már újra és újra, hogy naponta kétszer kell fogat mosni, hogy tisztán tartsa a fogakat. Ugyanez vonatkozik az ínyére is. A kiváló szájhigiénia szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy az ínye egészséges maradjon. A fogselyem és a fogmosás ugyanis eltávolítja a szájban lévő baktériumokat, amelyek felhalmozódhatnak, és ínybetegséghez vezethetnek. 

Ne felejtsen el naponta kétszer fogat mosni egy jó technikával, és párosítsa ezt fogselyemmel naponta. Minden étkezés után öblítse ki a száját vízzel. Soha ne hagyja ki a fogselymet. A fogselyem használata kritikus fontosságú az íny egészsége szempontjából, mivel nem csak a törmeléket és a baktériumokat távolítja el, hanem az ínyét is stimulálja. 

Olvassa el a következő cikket: Mi okozza az álmatlanságot a tizenéveseknél és a gyermekeknél?

Az álmatlanság egyfajta alvásprobléma. Sajnos még a gyerekek és a tizenévesek is szenvedhetnek ettől az állapottól. Ez azt jelenti, hogy nehezen tudnak elaludni vagy elaludni éjszaka. Emellett nagyobb valószínűséggel ébrednek fel reggel a szokásosnál korábban. 

Maradjon távol a stressztől 

Sokan nem is tudják, de a krónikus stressz a szájüregi egészségre is hatással lehet. Ha összeszorítja vagy csikorgatja az állkapcsát, vagy a bruxizmus néven ismert állapot, az károsíthatja a fogait vagy az ínyét. A stressz ennek az állapotnak az elsődleges kockázati tényezői közé tartozik. 

Egy másik, a stresszel összefüggő szájüregi egészségügyi probléma az immunrendszerre gyakorolt hatása. Ha stresszes vagy, a szervezeted nem tud hatékonyan reagálni az egészségtelen baktériumokra. Ez parodontális betegséget eredményezhet, ha állandóan stresszes vagy. 

Válassza meg, mit eszik

Végül, az étrend is kulcsfontosságú szerepet játszik az Ön általános szájhigiéniájában. Mind a fogainak, mind az ínyének szüksége van bizonyos ásványi anyagokra és vitaminokra ahhoz, hogy egészségesek maradjanak. 

A fogíny egészségének megőrzése érdekében gondoskodjon a C-vitamin beviteléről. A legjobb eredmény elérése érdekében rendszeresen fogyasszon sok zöldséget és gyümölcsöt. Vegyen rendszeresen narancsot, brokkolit és kelkáposztát az étrendjébe, és szükség esetén szedjen étrend-kiegészítőket. 

Bejegyzések ugyanabból a kategóriából: